Ny ansatteforskrift, nye europeiske karrierestrategier, reformer av hva som meritteres, større fokus på likestilling og inkludering, samt bedre karriereveiledning, er alle pågående prosesser i karrierepolitikken for vitenskapelig ansatte i Norge. Hvordan skape sammenheng, helhet og et godt samspill mellom aktører, myndigheter, institusjoner og ansatte om attraktive forskerkarrierer?
Publisert 30.08.2024 10.08
Sist endret 25.10.2024 13.14
Hvordan fremme samspill for attraktive akademiske karrierer?
Kunnskapsdepartementet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), Universitets- og høgskolerådet (UHR), Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen), Statistisk sentralbyrå og Norges forskningsråd inviterer til en karrieredag hvor status, utfordringer og behov for samspill og samarbeid på karriereområdet vil stå i fokus. Vi vil særlig legge vekt på å se sammenhenger mellom det som skjer på europeisk nivå og de ulike nasjonale prosessene.
Konferanse om karrierepolitikk i akademia – 15. oktober i Oslo.
11.45 Registrering, kaffe og mingling (Husk legitimasjon)
12.00 Velkommen Ragnar Lie, seniorrådgiver, Universitets- og høyskolerådet
12.05 Åpning Oddmund Hoel, forsknings- og høyere utdanningsminister
12.15 Overordnet: EUs rammeverk for forskerkarrierer og status for relevante ERA-tiltak. Hva betyr dette for arbeidet med forskerkarrierer i Norge?
- ERA tiltak 4 og EUs rammeverk for forskerkarrierer Dario Capezzuto, Europakommisjonen, DG Research and Innovation
- ERA-tiltak 3 CoARA og reform av vurdering av forskere og forskning, Rita Morais, adviser, European University Association (EUA)
- ERA-tiltak 5 Likestilling og inkludering, Marcela Linkova, ERA 5 subgroup co-chair, leder av GENDERACTIONplus
13.00 Hva er status? Den nye forskriften, status og muligheter for å utvikle gode og varierte karrierer?
- Hva er nytt i forskriften? Silje Refsnes, seniorrådgiver, HK-dir
- Hva er status for NOR-CAM? Ragnar Lie, seniorrådgiver, UHR
- Vitenskapelige karrierer i tall Kaja Wendt, SSB
- Rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase Tonje Gravås, seksjonsleder, HK-dir
- Norsk oppfølging av EUs karriererammeverk John Baarli, spesialrådgiver, Norges Forskningsråd
13.50 Pause
14.05 Hvordan få det til? Hvordan kan de ulike prosessene og aktørene spille sammen?
- Panel og diskusjon med salen
- Margareth Hagen, rektor, Universitetet i Bergen
- Oda Elisabeth Wiese Tvedt , nestleder, Organisasjon for ferske forskere. (OFF)
- Finn-Eirik Johansen, professor, Universitetet i Oslo
- Liza Reisel, Forsker I, Institutt for samfunnsforskning
- Bjørn Hallstein, Akademiet for yngre forskere (AYF )
Det tas forbehold om endringer.
Som et ledd i en forsterket satsing på Det europeiske forskningsområdet (ERA), er det lansert flere tiltak som handler om karriere og også har koblinger seg imellom. Det gjelder særlig tiltak 3 om Reform av vurderingssystemene for forskning, forskere og institusjoner, tiltak 4: Fremme attraktive og bærekraftige forskningskarrierer og tiltak 5. Fremme likestilling og inkludering.
I Norge har vi fra 1. august fått en ny forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger. Forskningsrådets plan for rekruttering til forskning og tidlig karriere skal støtte opp om nasjonale mål og ERAs hovedmål. På samme tid utvikler mange av UH-institusjonene institusjonelle versjoner av NOR-CAM, UHRs rammeverk for en bredere vurdering av akademiske karrierer. Ca 20 norske institusjoner deltar i Coalition for Advancing Research Assessment, CoARA. Videre har HK-dir laget et nytt rammeverk for karriereveiledning for forskere i tidlig karrierefase.
Nærmere om arrangementet
Europakommisjonen la i juli 2023 frem en pakke med tiltak for å møte utfordringer knyttet til attraktive og bærekraftige forskerkarrierer, tverrfaglig og tverrsektoriell mobilitet og balansert utveksling av talenter. Blant tiltakene finner vi bla. det europeiske rammeverket for forskerkarriere, charteret for forskere og kompetanserammeverket for forskere. Relevans og oppfølging i en norsk kontekst vil diskuteres.
Ny forskrift for ansatte i universitets- og høyskolesektoren trådte i kraft 1. august 2024. Bl.a. er det nå mindre detaljstyring, formålet med ph.d.- og postdoktorstillingene er tydeliggjort, og det er et klarere skille mellom dosent- og professorstigen. En tydelig forskjell er at den nye forskriften er konsentrert om noen minstekrav til kompetanse for stillingene. Samtidig legges det i den pågående reformprosessen, gjennom CoARA og NOR-CAM, opp til en bredere vurderingspraksis. Når institusjonene nå skal oppdatere sine institusjonelle forskrifter for ansettelse og opprykk, hvordan kan man best se disse to prosessene i sammenheng og utvikle en helhetlig karrierepolitikk som legger til rette for en bredere vurderingspraksis og kan understøtte institusjonens egen faglig profil og strategi?
Videre spør vi hvordan ulike aktører som har (del-) ansvar for karrierepolitikken kan samarbeide bedre? Hvilken betydning har endringene for yngre forskere? Hvordan håndtere diskusjoner om nye kvalitets- og vurderingsformer? Hvordan legge til rette for mer forutsigbarhet og gode og varierte karriereløp, bl.a. gjennom bedre karriereveiledning? Hvordan bidra til bedre kjønnsbalanse og mangfold?
Målgruppe
Arrangementet er rettet mot alle som arbeider med karrierepolitikk for akademisk ansatte ved norske utdannings- og forskningsinstitusjoner, særlig institusjonsledere, undervisnings- og forskningsledere, forvaltning og direktorater, interesseorganisasjoner og, ikke minst, vitenskapelig ansatte.