Nivå X – åpen vurdering av tvilsomme tidsskrifter

Det nasjonale publiseringsutvalget innfører nå et nytt nivå X for tvilsomme tidsskrifter. Disse tidsskriftene vil kanskje ikke kunne utløse publiseringspoeng.

Anne Kristine Børresen, leder av Det nasjonale publiseringsutvalget        

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Nivå X blir en kort liste over tidsskrifter eller bokforlag hvor det er usikkerhet om kvaliteten på redaksjonelle rutiner.

Publiseringsutvalget opplever at arbeidet med å vurdere hvilke tidsskrifter som skal godkjennes på nivå 1 har blitt mer krevende og nivå X er et svar på dette, sier leder i publiseringsutvalget Anne Kristine Børresen.

Nå publiseres en første liste med 13 navngitte internasjonale tidsskrifter i ulike fag som alle tar forfatterbetaling. Enkelte av dem har allerede publisert mange artikler fra Norge, men beslutninger som følger av nivå X-plassering vil ikke få tilbakevirkende kraft.

Tidsskriftene på nivå X finner du her på nettsiden til Den norske publiseringsindikatoren. De skal nå diskuteres åpent blant norske forskere. Alle som ønsker det, kan kommentere på samme nettside. «Vårt håp er at nivå x-status skal utløse diskusjon i forskersamfunnet som kan gi oss et bedre grunnlag for endelig beslutning,» sier Børresen.

Den første nivå X listen er utarbeidet i samarbeid mellom respektive fagorganer og publiseringsutvalget. Fagorganene vil fortsatt konsulteres før endelig vedtak om kanalen skal inn på eller avvises fra nivå 1. Samarbeidet vil fortsette om nye kanaler på nivå X.

Se også dette innlegget i Khrono i mai i år.

Kontaktpersoner: