Opphevelse av innreiserestriksjoner

Innreiserestriksjonene som ble innført mars 2020 blir opphevet fra 26. november, melder Justis- og beredskapsdepartementet. Flere utenlandske forskere får dermed enklere adgang til Norge og viktig internasjonalt forskningssamarbeidet kan endelig gjenopptas.Internasjonalisering - Klikk for stort bildeInnreisekravene som ble innført i mars 2020 er opphevet, men det er likevel flere vilkår og krav som er gjeldende for innreise, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet.    

Den 15. november sendte Universitets- og høgskolerådet en e-post til Justis- og beredskapsdepartementet der det ble bedt om en løsning for enklere adgang til Norge for utenlandske forskere. UHR mente det hastet med å gjenoppta det internasjonale samarbeidet, ved at flere forskere kan slippe inn i landet for å utføre forskningsarbeid.

Innreiserestriksjoner opphevet

I et svar på henvendelsen skriver Justis- og beredskapsdepartementet at innreiserestriksjonene som ble innført i mars 2020 blir opphevet 26. november 2021.  

– Det betyr at utlendinger fra alle land igjen kan reise til Norge. Vær oppmerksom på at det vil gjelde strenge krav til testing, innreiseregistrering, karantene mv. for reisende, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i e-posten. 

Dermed får også flere utenlandske forskere enklere adgang til Norge.

Må oppfylle vilkår

Departementet minner likevel om at vilkårene i utlendingsloven fremdeles er gjeldende på samme måte som tidligere.

– På samme måte som før pandemien, må en utlending oppfylle vilkårene i utlendingsloven for å kunne reise til Norge. Det betyr f.eks. at en forsker som kommer fra et land med visumplikt, på vanlig måte må ha visum for å reise hit. Videre gjelder utlendingslovens krav om i hvilke tilfeller det er behov for oppholdstillatelse, avslutter Justis- og beredskapsdepartementet. 

Les svaret fra Justis- og beredskapsdepartementet i sin helhet.

Departementet henviser til disse sidene for mer informasjon om krav i forbindelse med innreise:

Departementet henviser til disse sidene for mer informasjon om krav i forbindelse med innreise: