Revidert budsjettavtale viderefører milliardkutt

Budsjettavtalen mellom regjeringen og SV endrer ikke de store kuttene som ble gjennomført for universiteter- og høyskoler i statsbudsjettet for 2022. Det er en stor skuffelse.

Stortingsbygningen - Klikk for stort bildeSamlet sett vil 2022 nå bety dramatiske innstramminger for universiteter og høgskoler. Stortinget

– Samlet vil 2022 nå bety dramatiske innstramminger for universiteter og høyskoler.  Det har ikke denne avtalen om revidert nasjonalbudsjett endret, sier Sunniva Whittaker, styreleder for UHR.

Pressefoto av Whittaker iført blå blazer. Hun står i en aula med et stort vindu i bakgrunnen - Klikk for stort bilde– Samlet sett vil 2022 nå bety dramatiske innstramminger for universiteter og høyskoler, sier Sunniva Whittaker, styreleder for UHR. Universitetet i Agder

Det blir tatt noen grep for å sikre en mykere landing for Forskningsrådet, men kuttene for Forskningsrådet er fremdeles omfattende. Universitets- og høgskolerådet vil oppfordre til et nært samarbeid med sektoren videre for å sikre at forskningen kan videreføres på best mulig måte i årene fremover.

– Framover må Storting og regjering ta ansvar for langsiktige og forutsigbare bevilgninger som norsk forskning og universiteter og høyskoler trenger. Uten dette lykkes vi ikke med å levere den kunnskapen som trengs for å omstille samfunnet og næringslivet. Den uroen som situasjonen rundt Forskningsrådet har skapt er kun delvis adressert, sier Whittaker.

Det tildeles 50 millioner kroner for å øke forskningssamarbeidet med EU i avtalen. Det er bra, og vil gjøre det mulig for instituttsektoren å gjennomføre flere prosjekter med EU-midler.