Universitets- og høgskolerådet har lenge engasjert seg i arbeidet med åpen forskning, Plan S og i forhandlingene med forlagene. Før Plan S ble en realitet, ga UHR Units forhandlere ryggdekning for en langt tøffere forhandlingsstrategi enn det som har vært tilfelle tidligere. Vi uttalte at vi var villige til å bryte forhandlingene om ikke forlagene gikk med på åpen tilgang.
Rektorene fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU og UiT – Norges arktiske universitet har vært aktivt inne i forhandlingene med forlagene. Det er inngått avtaler med forlagene Wiley og Elsevier, og det forhandles fortsatt med Springer og Taylor and Francis.
For UHR er forskerperspektivet grunnleggende i arbeidet med åpen forskning. Det er i forskningen og ved forskningsinstitusjonene at den åpne forskningen i praksis kan realiseres. Dessuten er det avgjørende at kvaliteten i norsk forskning ivaretas også ut fra en internasjonal målestokk.
Veiledere for åpen publisering og åpen evaluering
Organisering og styring av UHRs arbeid med tiltaksplan Åpen forskning UHR har laget en struktur for arbeidet med åpen forskning og for å ivareta forskere, forskningsmiljøer og forskningsinstitusjoners roller og utfordringer i dette arbeidet. Fire prorektorer fra de største universitetene utgjør styringsgruppen for UHRs arbeid med en helhetlig tiltaksplan for åpen forskning. I tillegg er det arbeidsgrupper innen blant annet åpen publisering, åpen evaluering, og rettigheter og lisenser. Ytterligere ad hoc-grupper kan bli aktuelt.
UHRs arbeid skal blant annet munne ut i konkrete veiledere for institusjoner og forskere innen områder som åpen publisering og åpen evaluering.
Nasjonalt forum for åpen forskning
UHR har i tillegg etablert et nasjonalt forum for åpen forskning, hvor alle viktige aktører deltar, blant annet Norges forskningsråd, Unit, relevante departementer, alle tre forskningssektorer og enkeltforskere i tillegg til UHR. Dette arbeidet er i tillegg klart integrert i og med tilsvarende arbeid internasjonalt. Vi jobber derfor tett blant annet med Det nordiske universitetssamarbeidet (NUS) og European University Association (EUA).
Selv om UHR nå har satt i gang et stort arbeid med åpen forskning, er dette lite omtalt i statsbudsjettet for 2019. UHR har meldt inn til revidert nasjonalbudsjett at utfordringene rundt implementering av Plan S og hvordan dette skal finansieres, må få et klart svar senest i revidert nasjonalbudsjett for 2019. Å åpne forskningen er ikke gratis eller uten omkostninger – verken for forskningsinstitusjonene eller forskerne – spesielt i en overgangsfase. Vi mener derfor at vi har tatt ansvar for å ivareta institusjonene og forskernes interesser både nasjonalt og internasjonalt, og dette gjelder også de momentene representantforslaget omhandler.