UHRs styre behandlet i ekstraordinært møte 17. august følgende uttalelse om bruk av munnbind/ansiktsmaske:
Avstand er fortsatt det viktigste forebyggende tiltak mot covid-19 smittespredning sammen med god håndhygiene. Med én meters avstand reduseres smitterisiko med rundt 80%. Folkehelseinstituttets anbefaling er derfor at så langt det er mulig bør det alltid holdes minst én meters avstand mellom personer. Dersom nærkontakt ikke er til å unngå i undervisningen, anbefaler Folkehelseinstituttet at andre tiltak blir iverksatt for å minimere smitterisikoen.
I undervisningssituasjoner der det ikke er mulig å opprettholde forsvarlig avstand, anbefales bruk av munnbind som et smittereduserende tiltak
Shutterstock
Publisert19.08.2020 14.04
Sist endret02.03.2021 09.44
Slike undervisningssituasjoner kan være fysisk nærhet mellom lærer og student eller mellom studenter, som f. eks. i ferdighetstrening i enkelte helse- og omsorgsfag, laboratoriefag, politifag og militære studier eller i kunstfagene. I slike tilfeller kan munnbind/ansiktsmaske være et egnet smittereduserende tiltak. Munnbind/ansiktsmaske må imidlertid ikke brukes som et alternativ til avstand i alle andre situasjoner, ettersom munnbind/ansiktsmaske gir vesentlig mindre beskyttelse mot smittespredning enn tilstrekkelig avstand.
Universitets- og høgskolerådet anbefaler studenter og ansatte å ta hensyn til belastningen på kollektivtransporten i rushtiden. Så langt det er mulig bør man derfor gå eller sykle til arbeids- og studiestedet. Alternativt kan nødvendig kollektivtransport legges utenom rushperiodene.
Institusjonene anbefales å legge til rette for fleksibel arbeidstid og/eller arbeid hjemmefra slik at ansatte i minst mulig grad må benytte kollektivtransport i rushtiden. Dersom kollektivtransport benyttes anbefales bruk av munnbind/ansiktsmaske i tråd med nasjonale og lokale retningslinjer og bestemmelser.
Dersom munnbindet/ansiktsmasken skal ha smittereduserende effekt, må den oppfylle kravene satt av Standard Norge.